22 Şubat 2007 Perşembe

Limonlu peykek (cheesecake)


Cheesecake yani blogcular arasında söylenen ismiyle peykeki deneme istediğim halde hiç yemediğimden yapmaya cesaret edemiyordum. Bu yüzden önce pastaneden hazır bir dilim alıp tadına baktıktan sonra yapmaya karar verdim. Peykek için Pastacı Burcu'nun baya bir arşivi var. Limonlu peykeki dikkatimi çekiyordu ama 3 paket labne kullandığı için çok fazla olacağından onu yapmadım. Brownieli peykekinin browniesini yapmadan denedim, içine yarım limon suyu ekledim ve şeker miktarını azalttım. Aslında şekeri biraz daha fazla koysam daha iyi olacakmış ama eşim bu hali ile çok hafif olduğunu söyledi ve bir günde yarısına yakınını tüketti :) Yendiği sırada ağızda hafif ekşimsi bir tat oluşuyor, bu limondan mı kaynaklanıyor yoksa peynirli olduğu için mi bilmiyorum. Birdaha yaparsam çikolatalısını denemek istiyorum. Limonlu Peykek Malzemeler:
  • 1.5 paket Eti Burçak bisküvi
  • 100 gr. tereyağı
  • 2 yumurta
  • 1 bardak şeker (ben yarım bardak kullandım, bana biraz az geldi ama hafif oldu)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 kutu labne peyniri (200 gr. Trakya çiftliği)
  • 1 kutu krema (200 gr. Tikveşli)
  • 1/2 paket vanilya
Hazırlanması:
  • 20 cm lik kelepçeli kalıbın tabanını ve kenarlarını yağlı kağıt veya aliminyum folyo ile kaplayın Bisküvileri rondodan çekip un haline getirin, erittiğiniz tereyağı ile karıştırın ve kalıbın içine bastırarak karışımı yayın. Buzdolabına kaldırın. Fırını 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayın, hazırlanan kek ısınmış fırında pişmesi gerekiyor.
  • 2 yumurta ile şekeri mikser ile iyice çırpın. Vanilyayı ekleyip çırpın. Bu aşamadan sonra ben mikresi kaldırıp elimle kattığım malzemeyi yedirecek kadar karıştırdım.
  • Unu ekleyip karıştırın, limon kabuğu rendesini ve suyunu ekleyip karıştırın.
  • En son peyniri de ekleyip yavaşça karıştırarak malzemeler homojen olana kadar karıştırın
  • Fırının içine ısıya dayanıklı bir kabın içinde su yerleştirin. Kekinizi fırına verin ve 15 dk 180C de pişirin. 15 dk sonunda ısıyı 160C ye indirin ve 40 dk kadar daha pişirin. Peykekin üzeri kızarında fırını kapatın ve kapağını aralayıp peykekin ılınmasını bekleyin. (Aslında bu peykek pişirme için değişik pişirme şekilleri kullanılmış. Bazı tariflerde 180C de 1 saat kadar, bazısında 200C de pişirilmiş.)
  • Peykek soğuduktan sonra buzdolabında 7-8 saat dinlendirdikten sonra dilipleyip servis yapabilirsiniz. Ben bir gece beklettiğim için dilimler çok düzgün oldu. (Ama maalesef dilim fotosunu çekemedim). Ayrıca peykek dinlendikçe daha da güzelleşiyor.
Bir de şunu söylemeliyim, peykeki pişrirken üzeri çatlayabilir diyorlardı, buna fırın fanının önüne konması sebep olabilirmiş. Ben de bu yüzden tabana küçük ayakları olan bir ızgara yerleştirip tabana folyo koyduktan sonra onun üzerinde pişirdim ilk 20 dkyı. 20 dk sonra orta rafın bir alt katına koydum ama rafın tam ortasına yerleştirmedim, kenara koydum. Peykekim çatlamadı ama tabanı biraz sert olmuştu. Birdahaki yapışımda tabana koymamam gerektiğini anladım :)

Hiç yorum yok :

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...